Advies voor het automatiseren van jullie magazijn?
De conveyor
Voor pallets zien we vaak de conveyor met aangedreven rollen toegepast worden. De keuze voor dit systeem is vooral een praktische; de techniek heeft zich meer dan bewezen, de installatie is relatief eenvoudig en er worden geen uitzonderlijke eisen ten aanzien van de vloer gesteld. Het is bij uitstek een systeem voor de kortere afstand en om pallets tot een bepaald gewicht van A naar B te vervoeren. Qua investeringen zal het systeem de bedrijfsaccountant tevreden stellen, want die zijn relatief vriendelijk.
Toch kleven er ook een aantal nadelen aan de conveyor: de vaste opstelling kan een hindernis vormen voor personeel of ander intern transportmaterieel en dus moet er goed worden nagedacht over de route. Tevens kost het tijd (=geld) om de installatie later aan te passen en is de oplossing wellicht iets minder geschikt bij vaak veranderende situaties (denk aan lean manufaturing of magazijnen met een “continuous improvement” filosofie). Bovendien moet er rekening worden gehouden met downtime bij onderhoud. De rollenbaan kan dan niet gebruikt worden. Ook de schaalbaarheid is beperkt, hoewel bij de moderne, modulaire varianten de- en hermontage een stuk eenvoudiger zijn.
De AGV
Kiezen voor de AGV betekent kiezen voor een geautomatiseerd transportsysteem met onbemande voertuigen. Ze zijn uitermate geschikt voor kort en middellang transport van pallets van A naar B. Doordat de AGV verder geen rails of andere obstakels nodig heeft en zelf ‘weet’ waar het moet zijn, kan met dit systeem de productiviteit aanzienlijk verhoogd worden. Bovendien kunnen routes eenvoudig worden aangepast. Hoe langer je de AGV inzet, des te groter de winst natuurlijk. Vandaar dat de AGV ideaal is in multi-shift situaties of in omgevingen waarin een bepaalde flexibiliteit gewenst is. Bij onderhoud zit slechts de betreffende AGV even op de reservebank, terwijl de andere voertuigen gewoon hun werk blijven doen. Een verbeterde continuïteit is dus één van de voordelen van een AGV opstelling. We zien AGV’s veel terug in de papierindustrie, de automotive branche of productiebedrijven, maar ondertussen zijn zij steeds beter inzetbaar in allerlei warehousing applicaties.
Toch is de AGV niet overal inzetbaar. Zo moet de vloer volkomen vlak zijn en de relatief hoge investering maakt een verdedigbare terugverdientijd niet altijd mogelijk. Het hangt dus helemaal van de applicatie af.
Monorail; de gulden middenweg?
Een monorail is een transportsysteem met voertuigen over rails. De voertuigen kunnen vaak zelf de pallet oppakken. Meestal wordt een monorail systeem op de vloer gemonteerd, maar ook een hangende variant is mogelijk. Door de hoge snelheden (boven de 3 meter per seconde!) kunnen grote afstanden snel worden afgelegd. Bovendien kunnen de palletlasten veel zwaarder zijn dan bij de standaard conveyor of monorail: tot wel 10.000kg! Evenals bij de monorail hoeft bij onderhoud alleen het betreffende voertuig uit het proces genomen te worden, terwijl de rest ‘doorwerkt’.
Een monorail heeft ook zijn keerzijden: net als de conveyor is het een vaste opstelling en aanpassingen zijn niet altijd eenvoudig. De investering ligt bovendien meestal iets boven die van een conventionele rollenbaan.
Kunnen we de monorail een gulden middenweg noemen? Nee, dat ook weer niet. Hoe cliché het ook klinkt; het hangt van uw processen af welk systeem het beste scoort.
Costo komt graag langs om uw wensen door te nemen en de optimale configuratie te kunnen bepalen. Bel ons vandaag nog: 0183-745045!